A Bliss Alapítvány 1987 januárjában alakult magánszemélyek és cégek adományaiból. Az ország egyik első civil szervezeteként szolgáltatásokat, képzést, oktatást ajánlott fel a gyógypedagógia és a rehabilitáció egy addig ismeretlen területén. A Bliss Alapítvány 30 éves munkájának köszönhetően ma már hazánkban is egyre szélesebb körben ismertek és használatosak az augmentatív és alternatív kommunikációs (AAK) módszerek és eszközök, amelyekkel a beszédre nem képes személyek is részeseivé válhatnak a mindennapokban szokásos beszélgetéseknek.

Az Alapítvány hangsúlyos feladata speciális iskolájának fenntartása, de a nem beszélő, súlyosan mozgássérült emberek teljes életútjára kínálunk segítő kommunikációs szolgáltatásokat. Országosan egyedülállóan végezzük kommunikációs vizsgálatukat, foglalkozunk korai kommunikáció fejlesztéssel, a más intézményben tanulók számára egyéni foglalkozásokat, konzultációkat kínálunk, a fiatal felnőttek részére pedig informatikai műhelyünkben tartunk rendszeres fejlesztő és munkarehabilitációs foglalkozásokat.

2017. őszén Dr. Vekerdy Zsuzsanna “A gyermekrehabilitáció sajátosságai” c. kötet AAK témát érintő fejezeteinek elkészítésében Dr. Kálmán Zsófia, Dr. Juhász Ágnes és Kisné Czirják Zsuzsa vettek részt.

2017. februárjában Gál Zsuzsanna és Kisné Czirják Zsuzsa “A hang lelke – a lélek hangja, Művészeti terápiák a gyógypedagógiában” című konferencián adott elő a Bóné András Kommunikációs és Fejlesztő Iskolában alkalmazott zeneterápiáról az AAK szemszögéből.

2017. áprilisában Bagotai T. Györgyi mesterlogopédus és Nagy Ágnes gyógytornász adott elő a védőnőknek szervezett konferencián AAK témában.

2017.  júniusában Hórvölgyi Noémi, Kisné Czirják Zsuzsa és Lehoczki Zsanett képviselte az alapítványt a bukaresti AAK konferencián a poszter szekcióban. Dr. Kálmán Zsófia keynote speaker és előadó volt az eseményen.

2017.  szeptemberében Kisné Czirják Zsuzsa képviselte az alapítványt a zágrábi ATAAC konferencián.

A Bliss Alapítvány fennállásának 30. évfordulója alkalmából szervezett októberi konferencián Dr. Kálmán Zsófia adott elő, Kisné Czirják Zsuzsa és Lehoczki Zsanett pedig a poszter szekcióban képviseltette magát.

A 30 éves konferenciára elkészült a konferencia absztraktfüzete, ami az összes előadás rövid összefoglalóját tartalmazza. Ezen kívül kiadtunk egy angol nyelvű tanulmánykötetet 10 neves külföldi szakember erre az alkalomra írt cikkéből “The Colors of AAC – Az AAK színei címmel” dr. Kálmán Zsófia szerkesztésében.

Decemberben a  “Világnyitók – Jobb velünk a világ!” rendezvény érzékenyítő programjának délelőttjén is képviseltette magát az Alapítvány a Műhelyes fiatalok közreműködésével.

2017. decemberében két cikk jelent meg az Alapítvány hivatkozásában: halmozottan sérült és AAK témában.

Több AAK témájú szakdolgozat született az elmúlt évben intézményünkben vagy intézményünk támogatásával, amelyek már mutatják azt, hogy igyekszünk élő kapcsolatokat építeni több egyetemmel, több szakterülettel.. Sallai Eszter az ELTE Bárczi karának szomatopedagógus hallgatója vizsgálta a növendékeink közötti spontán kommunikációt. Tóth Sára a Pető András Főiskolán összehasonlító kommunikációs mátrix elemzést végzett a csoport pedagógusai és a szülők véleménye alapján, Leskó András pedig a BME Informatikai karán védte meg a Tobii EyeX eszközre készített kommunikációs szoftverét..