+36 1 310 3583 info@bliss.hu 1112 Budapest, Neszmélyi út 36.

Eszközkölcsönzés

Miért fontos, hogy az eszközkölcsönzést megelőzze egy vizsgálat?

Tekintettel arra, hogy a kommunikációs segédeszközök rendkívül drágák, beszerzésük bonyolult, egyedi használati hatékonyságuk előre – és főleg látatlanban –  nem biztosítható, ezért célszerűbb eszközkölcsönzőt igénybe venni. Számos esetben megtörtént, hogy az interneten található sok vonzó eszköz csábításának engedve a családok nagy anyagi áldozattal megszerezték a kiválasztott eszközt, ami azután éppen az ő gyermekük számára bizonyult használhatatlannak.
Az eszközkölcsönzéshez akkor érdemes folyamodni, ha AAK-szakember valamely technikai segédeszköz használatát javasolta. Egyik nagy előnye, hogy szakszerű vizsgálat előzi meg, s az eszközt az igénylő személy egyéni adottságai szerint választják ki. Segítséget nyújtanak az eszköz fizikai elérhetőségének biztosításához (az ún. pozícionáláshoz), valamint az eszközhasználat pedagógiai és otthoni, gyakorlati céljai kitűzéséhez is.
Az eszközt azonnal el lehet vinni, s a megszokott környezetben rövidebb-hosszabb ideig próbálgatni. Sikertelen esetben azonnal új konzultáció kérhető, siker esetén is javasolt a használati visszajelzéseken alapuló, rendszeres kontroll. Ha az eszköz már elégtelennek bizonyul, unalmassá válik – azaz a használója „kinőtte” –, újabb konzultáció keretei között lecserélhető.
A kölcsönzésről és a használatról szóló visszajelzések adatait speciális program rögzíti, amelynek elemzése lehetőséget ad a még jobb, még inkább egyénre szabott eszközök kiválasztásához.